Naar mijn idee zijn Technologie en Data de enablers van #onderwijs, nu en in de toekomst. In de komende tijd zal ik in verschillende blogs schetsen wat de meerwaarde zou kunnen zijn. In dit deel besteed ik aandacht aan de digitale leer-, werk- en onderzoeksomgeving (DLWO) van de toekomst, wat is het en wat kun je ermee?
Al in 2015 werd gesproken over ‘the next generation digital learning environment’ (NGDLE). Dit is een component gebaseerde benadering van een digitale leeromgeving (soms ook wel LMS genoemd), waarmee het de bedoeling is om onder architectuur een omgeving te kunnen creëren die we willen en die we nodig hebben.
“The next generation digital learning environment (NGDLE) is conceived as an ecosystem—a learning environment consisting of learning tools and components that adhere to common standards.” uit: 7 things you should know about NDLGE van Educause Link
Het gaat in de NGDLE uiteindelijk meer om leren dan om administreren. Door gebruik te maken van de technologische mogelijkheden zorgt deze omgeving voor een transformatie in hoe instellingen hun leerecosystemen voor studenten en docenten ontwerpen en inrichten. Door het gebruik van open standaarden kunnen instellingen meer flexibele leerervaringen bieden aan meer studenten, synchroon en asynchroon. Ook biedt het ruimte voor het ondersteunen van nieuwe leer- en onderwijsconcepten.
De NGDLE gaat over:
- Interoperability en integratie (delen van data door het hele platform),
- Personalisering (gepersonaliseerde leeractiviteiten voor individuele gebruikers),
- Analytics, advisering en assessment (tools voor het meten van leer uitkomsten),
- Samenwerking (tools die het mogelijk maken om te delen en te communiceren met anderen)
- Toegankelijkheid en universeel ontwerp (geoptimaliseerd voor gebruik en toegang door studenten via diverse devices).
Voor de docent werkt de NGDLE als een soort gereedschapskist
De docent kan met deze omgeving die gebaseerd is op componenten en (open) standaarden relatief eenvoudig een passende leeromgeving voor studenten inrichten. De student bied je hiermee een gepersonaliseerde ondersteuning van het leerproces. Daarbij zou het ook mogelijk moeten zijn voor eens student om een eigen leeromgeving in te richten met passende tools bij zijn behoefte op dat moment. In de ene leersituatie past bijvoorbeeld veel interactie met medestudenten om samen te leren en in een andere leersituatie past juist de toegang tot digitale leermiddelen. Deze manier van denken ondersteunt de flexibilisering van het onderwijs.
De component gerichte benadering past ook heel goed bij het ondersteunen van samen leren, werken en onderzoeken in de driehoek (onderwijs, onderzoek, werkveld). Met tools zijn we er natuurlijk niet alleen: deze samenwerking werkt alleen in groepen als het voor alle deelnemers relevant en waardevol is.
Versnellingsplan onderwijsinnovatie met ICT
Vanuit de zone Human Capital van het versnellingsplan onderwijsinnovatie met ICT is een verkenning gedaan bij twaalf leeromgevingen waarin onderwijs en werkveld bij elkaar komen. Dit heeft een interessante publicatie opgeleverd en een tool met 39 aanbevelingen. Wat ik mis in deze uitwerking is het aandachtsgebied onderzoek en ook zie ik in de aanbevelingen weinig aspecten terug die gaan over de digitale leeromgeving. Juist op dat vlak staan we naar mijn idee voor grote uitdagingen omdat sprake is van een deels open omgeving, het samen werken aan onderzoek en het delen van onderzoeksdata. De aanbevelingen zijn wel een mooi startpunt voor een vervolg en gaan we ook zeker gebruiken voor onze eigen verkenning.
Binnen de HAN is in 2016 een start gemaakt met de ontwikkeling naar een op componenten gebaseerde digitale leer-, werk- en onderzoeksomgeving (DLWO). Mede doordat het aanbod op de markt van LMS’en op dat moment nog niet ingericht was op platforms, waarin een basisomgeving wordt gecombineerd met specifieke leercomponenten, hebben we onze visie nog niet kunnen realiseren. Om dit ‘gat’ van de markt op te vullen heeft SURF in de afgelopen jaren een aantal keren een zogenaamde Challenge Day georganiseerd. Het doel van de Challenge Day is om de samenwerking tussen marktpartijen en onderwijsinstellingen te bevorderen om onderwijsinnovatie te versnellen. SURF daagt daarvoor leveranciers uit om samen te werken aan vraagstukken die bij meerdere instellingen centraal staan.
We zijn inmiddels 6 jaar verder en de markt is aan het veranderen. Steeds meer digitale leeromgevingen ontwikkelen zich naar platforms bestaande uit componenten die gekoppeld zijn via LTI. Op dit moment bereiden we binnen de HAN een aanbesteding voor, waarin we wederom de richting van ‘the next generation digital learning environment’ (NGDLE) kiezen. De markt lijkt nu meer op deze manier van denken ingericht, wat de kans van slagen deze keer veel groter maakt.
Casus: Samen leren werken en onderzoeken in de driehoek met ICT
Een actueel onderwerp dat vraagt om een flexibele DLWO is samen leren werken en onderzoeken in de driehoek. Binnen de HAN kennen we hier verschillende mooie voorbeelden van. In 2020 hebben we onderzoek gedaan naar strategisch organiseren van werken in de driehoek tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk. Dit leverde een aantal waardevolle aanbevelingen op. In de praktijk zien binnen de HAN op steeds meer plekken vormen van werken in de driehoek, zoals bijvoorbeeld de labs en werkplaatsen. We zijn nog wel zoekende naar het inrichten van de passende ICT ondersteuning hierbij. In het project DLWO2021 hebben we oa. een experiment gedaan bij de Sparkcentres. In een Sparkcentre komen verschillende perspectieven samen. Vanuit het onderwijs is vooral een goed leerklimaat en begeleiding belangrijk. Onderzoekers willen data verzamelen, analyseren, hergebruiken, en publiceren. En het werkveld wil terugkoppelen richting gemeente en burgers. We zoeken manieren om allemaal online verbonden te blijven. Biedt Teams, de tool uit Microsoft 365, wellicht uitkomst? Dat hebben we onderzocht in een experiment.
Een actueel experiment bij de HAN is de learning community – digitale werkplaats Oss (DWO). Dit traject heeft als doel inzichten te verzamelen over stabiliserende en vertragende factoren in het proces om te komen tot een succesvol gebruik van een digitale ondersteuning van samen leren, werken en onderzoeken in de driehoek. De ervaring heeft ons tot nu toe geleerd dat het digitaal samen leren, werken en onderzoeken in de driehoek zowel een sociale – als technologische component heeft en dat die hand in hand gaan.
In dit project wordt toegewerkt naar een gedragen bèta-versie van een digitale community in 2022, zodat engagement wordt versterkt om samen kennis te ontwikkelen en te delen. De gewenste functionaliteiten zijn eenvoudig met alle stakeholders boven tafel te krijgen, het omzetten naar een werkbare praktijk blijkt echter lastig. Dan komen er vraagstukken zoals eigenaarschap, de benodigde wendbaarheid, privacy en veiligheid om de hoek kijken. Deze casuistiek vraagt om een wendbare organisatie en ondersteuning en dan vereist een flexibele DLWO.
We leven in een technologisch ecosysteem waarin we technologieën, verbindingen tussen technologieën, grote informatiesystemen en netwerken integreren in ons persoonlijke en professionele leven (en leren en werken). Het is belangrijk dat dit ecosysteem veilig en beschermd wordt en dat betekent dat ook informatiebeveiliging moet meebewegen met de voortdurende veranderingen in het eco-systeem. Vraagstukken als eigenaarschap en auteursrechten zijn ook belangrijk.
We hebben hierin te maken met de volgende technologische trends op dit terrein:
- Netwerken zonder grenzen – steeds meer diensten en data zijn georganiseerd in de cloud en mobiel en niet alleen binnen de gebouwen van de instelling
- Incidenten met beveiliging worden routine
- Steeds meer mensen gebruiken eigen devices om te leren en te werken
Het grote aanbod aan applicaties maakt een regie op keuzes en op interoperabiliteit noodzakelijk. Het is de uitdaging dat we de privacy en veiligheid waarborgen zonder de innovatiekracht van dit soort omgevingen te frustreren. En daar ligt een mooie veranderopdracht voor de instelling, maar ook voor het hoger onderwijs. In het nieuwe koersbeeld 2022-2028 zet de HAN de eerste stap door het accent te leggen op digitalisering en technologische transformaties.
Deel 1 van deze serie is hier te lezen: Learning Analytics
Deze tekst verscheen eerder op de HANICTO blog
Leave a Reply