Het einde van de hogeschool in zicht?

Dit weekend las ik het artikel ‘the end of the university as we know it‘. In het artikel wordt betoogd dat de technologische ontwikkelingen op het gebied van Internet en leercommunities het einde van de universiteit inluiden. Zolang als er ICT bestaat, wordt in relatie tot het onderwijs beweerd dat ICT voor een revolutie of zelfs evolutie gaat zorgen. En ondanks diverse onderzoeksresultaten, dat ICT bijdraagt aan een betere kwaliteit en meer leren, blijft de inzet van ICT in het onderwijs al twintig jaar achter op de verwachtingen. Blijkbaar is het onderwijs echt een andere bedrijfstak dan het bedrijfsleven en wordt het spel hier anders gespeeld. Maar wat als de ontwikkeling van de MOOC’s (massive open online courses) nu daadwerkelijk voor een revolutie gaat zorgen en dat zoals in het artikel beweerd wordt over vijftig jaar de helft van colleges en universiteiten in de USA niet meer bestaat?

De impact van internet

Waarom zou het wel eens zo kunnen zijn dat deze veranderingen door gaan zetten? De auteur van het artikel zegt het als volgt:

“Because recent history shows us that the internet is a great destroyer of any traditional business that relies on the sale of information.”

Het is een ontwikkeling van creatieve destructie a la de innovatie van Schumpeter. Alleen de instellingen die zich kunnen aanpassen aan deze veranderingen zullen overleven. Een belangrijke factor die met name buiten Nederland (maar ook steeds meer binnen) meespeelt is de kosten van het onderwijs. In het eerder genoemde artikel wordt gesproken over de ‘college bubble’. De bedragen die studenten moeten betalen rijzen de pan uit, terwijl we nu juist meer en meer hoger opgeleide mensen nodig hebben.

De meerwaarde van MOOC’s

De echte meerwaarde van de MOOC is haar schaalbaarheid. In het artikel wordt verwezen naar de MOOC van Andrew Ng een professor van Stanford. Ik heb zelf deelgenomen aan zijn online cursus Statistiek. Andrew geeft aan dat aan een ‘normaal’ college, een paar honderd studenten deelnemen, maar zijn online cursus over ‘machine learning’ had 100.000 deelnemers.

“To reach that many students before”, Ng explained to Thomas Friedman of the New York Times, “I would have had to teach my normal Stanford class for 250 years.”

Investeren in online technologie in plaats van gebouwen

De auteur betoogt ook dat een kleine universiteit op dit moment beter kan investeren in online technologie dan in het bouwen van een campus:

“The biggest mistake a non-ultra-elite university could make today is to spend lavishly to expand its physical space. Buying large swaths of land and erecting vast new buildings is an investment in the past, not the future. Smart universities should be investing in online technology and positioning themselves as leaders in the new frontier of open-source education.”

Ik realiseer me dat hetgeen hier beweerd wordt, bij veel mensen uitgelegd wordt als een herhaling van zetten. Maar wat als het nu wel de start blijkt van een nieuwe weg voor het onderwijs? Willen we dan wachten tot iedereen begonnen is of willen we meedoen in de voorste linies? De TU Delft en de UvA zijn al gestart. Wanneer volgt het HBO? Wanneer volgt de HAN?

Deze tekst verscheen eerder op de HANICTO blog


Posted

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *