
Op maandag 6 februari vond de eerste toekomstlunch binnen de HAN plaats. De aftrap was in handen van Antoine vd Beemt over het onderwijs in 2020 gevolgd door vier pecha kuchas over ondernemend onderzoek, embedded systems, city branding en digitale leermiddelen in 2020. In deze blog geef ik een weergave van de bijdragen aan de lunch en de wrap up door Kristel Baele.
Onderwijs in 2020
Antoine vd Beemt startte zijn presentatie met een terugblik naar de sciencefictionstrips uit de zestiger jaren. SF is eigenlijk kritiek op de hedendaagse samenleving met behulp van beelden van de toekomst. Op eenzelfde manier kun je naar het onderwijs kijken. Er heerst een algemeen beeld van het onderwijs van de toekomst: jongeren met laptops, veel gaming en veel social media. Om echter een goed beeld van 2020 te krijgen, maakt Antoine een stap terug in de tijd. Hij gaat terug naar 2002. Als we kijken naar de technologische ontwikkelingen dan is er veel veranderd: we hadden nog geen twitter, facebook of hyves, maar wel WAP op de telefoon.
Als we kijken naar de toekomst dan constateert Antoine:
- de opkomst van de ‘learning ecologie‘: kinderen leren steeds minder alleen in het klaslokaal. We leren altijd (vergelijkbaar met LLL maar dan nog meer tijd en plaatsonafhankelijk)
- uitgaan van diversiteit. Het onderwijs in de toekomst moet niet alleen rekening houden met diversiteit, maar het als uitgangspunt nemen
- reserveer speeltijd. Geef docenten voordat je een nieuwe technologie introduceert speeltijd om ervaring met de technologie op te doen, om vervolgens zelf te kunnen bepalen wat ermee in het onderwijs te doen. Geef vervolgens na de implementatie ook studenten speeltijd om zich de technologie eigen te maken
Als we op een sociologische manier naar onderwijs kijken zien we:
- we hebben last van ontological security. Anthony Giddens schetst dit. Mensen moeten tegenwoordig steeds meer vertrouwen op de systemen en dat geeft geen goed gevoel. Je moet daarom zelf actief op zoek gaan naar betekenis.
- Om hiermee om te kunnen gaan is een reflexieve houding nodig. Omdat alles beweegt, heb je veerkracht nodig.
- Mobiele apparaten helpen je om deze reflexieve houding te hebben
- Jongeren ontwikkelen deze houding in affinity spaces (online omgevingen, waarin mensen met dezelfde interesses/gedeelde onderwerpen samenkomen) – dragen ertoe bij dat formele en informele organisaties zich versterken = amplified organisations – scholen zouden zich hiermee kunnen onderscheiden van anderen
- Affinity spaces zorgen ervoor dat jongeren zgn. Shapeshifters worden – klassieke kaders zijn niet meer vanzelfsprekend – iedereen kan zelf kiezen wat iemand gaat doen
De enige manier om hierop met het onderwijs aan te sluiten is het organiseren van diversiteit.
Antoine heeft onderzoek gedaan naar het mediagebruik bij jongeren (zie blog). Hij vond – in tegenstelling tot de ideeën over de netwerkgeneratie – vier groepen jongeren. Het onderwijs zou moeten kijken hoe ze het onderwijs op deze vier groepen kunnen laten aansluiten. Voor de netwerkers zou je bv. sociale media als manier van werken het onderwijs binnen kunnen halen. Dus de focus op leren door te delen, gebruik maken van netwerken, maar ook investeren in het opbouwen van een kwalitatief goed network.
Ondernemend onderzoek
De eerste pecha kucha is van Sharda Nandram, lector ondernemerschap bij de HAN. Ze vertelt in 6.40 over het belang van ondernemend onderzoek. Ze geeft aan dat het belangrijk is om eerst te presteren en dan pas te laten waarderen. De HAN ontwikkelt zicht van onderwijsinstelling naar kennisinstelling. Maar: welke kennis en voor wie? Ze schetst dat we ons als HAN ontwikkelen van een professionele community naar een professional value driven en responsible community. In de kern komt het er op neer dat we 1 voet in de wetenschap moeten zetten en 1 in het werkveld. Dan is onderzoek binnen de HAN in balans en kan zij de meeste toegevoegde waarde bieden.
Embedded Systems
De tweede pecha kucha is van Maarten Angenent. Maarten houdt als directeur van Inspiro een pleidooi voor het belang van embedded systems in 2020. Het schetst de geschiedenis van ES en de trends die de doorontwikkeling ‘pushen’. Moore’s law zal ook in 2020 gelden, er kan steeds meer – kleiner, sneller, goedkoper. Uiteindelijk willen we met embedded systems, het leven vereenvoudigen leven en het welzijn verbeteren.
City Branding
De derde pecha kucha werd gedaan door Kees van het Hof, communicatiedocent op de HAN. Zijn verhaal ging over city branding. Hij vroeg zich af waarom steden zo graag aan city branding doen. Wat is de reden dat men graag aantrekkelijk wil zijn en voor wie? Hij schetst een aantal mogelijkheden hoe je een stadsmerk wordt, bv. een landmark. Het is ook belangrijk dat je keuzes maakt die er toe doen en wees relevant voor de juiste mensen. De zin van #citybranding: er is nog nooit iemand verhuisd, vanwege een mooie slogan. Hoe zorg je dat je bijzonder bent?

De laatste pecha kecha werd verzorgd door Frank Thuss, adviseur Onderwijs en ICT bij HAN-SCO. Frank schetste een aantal relevante ontwikkelingen op het gebied van digitale leermiddelen, namelijk:
- Flipped classroom – gebruik ICT buiten het leslokaal en niet erin voor kennisoverdracht
- Future classroom ziet er anders uit – flexibel en ander meubilair, andere inrichting (ICT niet meer in de ruimte, maar voor en na het onderwijs)
- Leermiddelen – interactieve ebooks –zelf ebooks maken door docenten en zelf publiceren – Open leermiddelen
- Augmented reality
- meer eigen devices (bring your own device),
- cloud-based learning,
- learning analytics
Dialoog en wrap up
De lunch was gevuld met een grote diversiteit in de verhalen. Hoe krijgen we dit in 1 instellingsplan? Aan de aanwezigen werd de vraag gesteld: welke ideeën wil je de han meegeven om voorbereid te zijn op toekomst? Na een dialoog per tafel en een korte samenvatting van deze dialoog zorgde Kristel Baele voor een duidelijke wrap up: Ze gaf aan dat ze de volgende inzichten meeneemt voor het instellingsplan:
- we moeten meer met technologie, daar doen we nu nog niet genoeg mee. Te beginnen met #speeltijd
- operational excellence als embedded system
- diversiteit en ook kleinschaligheid, maar wel beter organiseren
- internationalisering
Op 7, 8 en 9 februari vinden nog drie toekomstlunches plaats. Ik ben benieuwd welke inzichten deze lunches opleveren.
Deze tekst verscheen eerder op het HANICTO blog
Leave a Reply