Op de tweede dag van de onderwijsdagen heb ik in de laatste sessieronde de presentatie van Yvonne Kleefkens over ikkhan.nl bijgewoond.
Khanacademy
Veel initiatief ligt bij de leerling. Dat is een aantrekkelijk maar ook spannend uitgangspunt. Khan heeft ook een paar gameoriented onderdelen: energypoint en badges. Dit maakt het werken met deze vorm van leren voor leerlingen erg aantrekkelijk. Ook is er meer ruimte voor zwakke en sterke leerlingen. En de kinderen blijken meer plezier in het leren te hebben.
Pilot in Nederland
Er wordt in nederland een pilot gedaan o.a. op de julianaschool. Is onderdeel van de innovatieregeling kennisnet. Voor de leraar komen er bepaalde zaken te vervallen: instructie, nakijken, werk verdelen, in de gaten houden wie waar is. Basisscholen zeggen vaak nee, tegen de Khan-academy omdat het engelstalig is. Echter de pilot in groep 7 van de julianaschool bewijst dat het wel mogelijk is. Vereist vanzelfsprekend wel toegang tot internet. Voor de leerlijn rekenen worden nu remakes van de khanvideo’s gemaakt in het Nederlands.
Er is interesse vanuit de zaal om ook aan de slag te gaan. Er wordt gewerkt door een kleine groep om dit te verbreden. Als je mee wilt doen, kun je je aanmelden via de community. Er wordt o.a. gedacht om de verbinding met het adaptief/passend onderwijs te maken.
Effect op niveaus in po
Vooral de groep die achterligt en de groep die voorloopt blijken uit onderzoek baat te hebben bij een model als de khanacademy. Hiermee is het mogelijk om meerdere groepen in een klas beter te bedienen. Mogelijk verschuiving van 3 niveaus naar 18 niveaus (elke leerling zijn eigen niveau). Tips over hiermee om te gaan is te vinden op de blog van lasdan.
Effect op onderwijs
Verantwoordelijkheid voor leren verschuift naar de leerling. Het digitaal portfolio krijgt inhoudelijk een veel interessantere functie, omdat een leerling daarin zijn nieuwe inzichten vast kan leggen (bv. via een blog?).
Het inzetten van de khanacademy leidt ook tot nieuwe rollen: o.a. Friendly mediator (zoals bij Mitra).
Leerkrachtvrij
Dit project heeft als focus: De leerkracht weer teug naar de kern, het begeleiden van leerlingen bij leerprocessen. Kantelen huidige onderwijs naar digitaal adaptief onderwijs. Hierin is ook ruimte voor serious games.
Yvonne sluit af met filmpje van Donald Duck in mathmagic land. Op universalsubtitles.org heeft Yvonne Nederlandse ondertiteling toegevoegd.
De khanacademy is een aansprekend concept, dat voor het basisonderwijs zeer toepasbaar blijkt. Ik ben benieuwd of er meer scholen mee gaan doen. Ook zie ik mogelijkheden voor verbindingen met bv. Pabo’s.
Deze tekst verscheen eerder op de HANICTO blog
Leave a Reply