Trends in open educational resources (OER)

Op de onderwijsdagen (dag 2) heb ik de presentatie over open educational resources bijgewoond. De presentatie werd gegeven door Ria Jacobi (hva) en Robert Schuwer (ou). De SIG OER werkt aan een trendrapportage. Geeft antwoord op vragen: wat speelt er op het gebied van OER in NL

Wat zijn OER?
Open leermaterialen online beschikbaar voor (her)gebruik. open is meer dan ‘gratis’: toegankelijkheid.

Welke trends zijn er?
Opkomende trend is Bv. MOOC (open course zoals bij stanford). Zie ook www.downes.ca/presentation/197. Doet me denken aan het verhaal dat Wim Veen tegenwoordig verteld: dat je medestudenten zoekt bij het onderwerp dat jij interessant vindt. MOOC is een EVENT en de cursus is OPEN. Uit publiek wordt aangegeven dat bv de cursus introduction to AI, heel gestructureerd en klassiek is en hier geen sprake is van cross education.

Wat valt ons op?
Velen geloven erin, veel projecten, maar nog steeds een zoektocht (wat is het doel, wat is het nut, is het een hype). Twee lijnen:formeel (vanuit instituten gedacht, publiceren van je onderwijsmateriaal, wezenlijk verandert er niet veel, ingewikkelde auteursrechten)Informeel (cross education (MOOC is voorbeeld), cocreatie en interactie met experts, studenten

Maar ook nieuwe manieren van structureren zoals scoop.it (is everyone a publisher?)
Zien ook dat studenten zelf OER gaan produceren.

Wat kunnen we ermee in educatie?
OpenU is een voorbeeld waarin OER een functie heeft. In de middag geeft Wilfred Rubens een lezing hierover. Binnen OU wordt hier nu mee geëxperimenteerd o.a. Bij informatica.
Het integreren van OER in je curriculum, maakt het curriculum flexibeler.

Open study
Voorbeeld van open courseware is open study bij o.a. NYU. Er zijn meerdere tools, bv. ook storify.

Blijft de ELO bestaan?
Net als bij de presentatie van Jacco Jasperse wordt hier ook aangegeven dat de geïntegreerde ELO met de introductie van OER mogelijk ophoudt te bestaan.
Ook de introductie van LLL geeft aanleiding tot een discussie over auteursrechten. Als het onderwijs verandert, vraagt dit ook aan andere benadering van copyrights.

Kennisvalorisatie vs openbaar beschikbaar stellen
Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat er vanuit het ministerie ingezet wordt op bekostiging via kennisvalorisatie, wat ingaat tegen het openbaar beschikbaar stellen van materialen.

Toekomstige strategie
Fred Mulder betoogt dat er behoefte is aan een nationale strategie: het toegankelijk maken van onderwijsmateriaal trekt doelmatigheid en kwaliteit mee.

Het trendrapportage is nog niet klaar, maar als je Ria Jacobi mailt ontvang je het zodra het klaar is. Vanuit de HAN is Ellen Kuipers betrokken bij de SIG OER.

Deze tekst verscheen eerder op de HANICTO blog


Posted

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *