Portal, studenten hebben toch al een Portal?

8 november 2011 door Esther van Popta

Op de onderwijsdagen 2011 heb ik de sessie van Jacco jasperse bijgewoond. Hij startte zijn presentatie met de conclusie: mogelijk kunnen we onze Portal wel weer afschaffen, omdat studenten eigen portals hebben. Een interessante gedachte, die een toelichting behoeft….

Kaders en uitgangspunten ICT
Jacco staat allereerst stil bij de kaders en uitgangspunten ict. Er zijn drie dingen belangrijk als het gaat om ICT: web, web en web. Mark ook: excellent onderwijs vereist een goede basisorganisatie (geen rooster met gouden rand, maar moet wel kloppen. Gesprekken tussen studenten moeten over onderwijs gaan). Ook WTR onderschrijft dit in de rapportage ‘advies DSWO’. Levert winst op en schept mogelijkheden voor ondersteuning van meerdere didactische modellen. Laten we mogelijk maken dat onderwijs kan plaatsvinden dankzij ICT.

afschaffen van de Portal
Jacco heeft het idee om het uitgangspunt van 1 virtueel loket (1 Portal) weer te verlaten. In de ontwikkeling van pc op school, via pc thuis, laptop op school en thuis etc. Kom je via smartphones en eigen apps, uit op een eigen platform (bv. iGoogle).

cloudservices
Jacco schetst een strategie voor cloud services. Als je zeggenschap wil over het datamodel, moet je deze niet in de cloud onderbrengen. Als je toegang wil tot data, breng je dit met eenovereenkomst (SLA) naar de cloud. Als je een context wil, dan moet je een standaard en platform kiezen. Als een context niet noodzakelijk is, dan moet je eraf blijven.

standaarden
HsZeeland kiest voor OpenSocial en SURFconext als standaard. Hiermee kun je eenbrug slaan tussen de interne informatie en de externe apps. Biedt gebruikers een koppelvlak (API’s) voor het ontwikkelen van eigen functionaliteiten. Jacco geeft aan dat de ELO/DLWO als geïntegreerd systeem verdwijnt. Studenten praten met hun voeten, ze gebruiken dat wat ze handig vinden.

Sterkste punt van surfconext: slaan van een brug tussen instellingsinformatie en de cloud services.

Jacco laat vervolgens iGoogle zien als voorbeeld waarin je gepersonaliseerde gadgets van hsZeeland kunt toevoegen, bv. Actuele Rooster toevoegen. Inloggegevens zijn niet bij Google bekend, maar de gadget weet dat wel. Zo ook voor een studieoverzicht. Studenten ontwikkelen ook android apps obv dezelfde service.

Jacco geeft aan als studenten hier gebruik van maken, ze de Portal niet meer zullen benaderen en daarmee overbodig wordt.

Deze tekst verscheen eerder op de blog van HANICTO


Posted

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *