Walk the Talk

Het is herfst, dus weer conferentietijd! Vorige week heb ik met wat passen en meten drie conferenties op de HAN bijgewoond. Op woensdag ben ik bij de ochtend van de HANovatiethemadag geweest met als thema Leven Lang Leren. ’s Middags heb ik de opening van het IXPERIUM meegemaakt en op donderdagmiddag was ik bij een klein stukje van de UAS conferentie aanwezig. Deze drie interessante bijeenkomsten hadden voor mij een overeenkomstige boodschap: Walk the Talk. Oftewel Practice what you preach, of…. het doorvoeren van veranderingen en verbeteringen begint bij jezelf. Ik sta kort stil bij de genoemde bijeenkomsten.

HANovatiethemadag: Leven Lang Leren

Het thema van de HANovatiethemadag was Leven Lang Leren. Kristel Baele zei in haar opening dat de HAN het deeltijdonderwijs niet langer als afgeleide van het voltijdonderwijs wil benaderen. Met recht noemde ze dit een paradigmashift. We zetten hiermee het deeltijdonderwijs (of…. 23+ onderwijs) apart op de kaart.

Deze benadering sluit mooi aan op de projecten “HAN GGM: de opleider voor de werkende student” en Netwerk HAN Online Education (NHOE).  Ook zie ik met een ICT-bril de verbinding met het online leren bij ECU:

“De ECU colleges hebben helder welk doel ze nastreven met online educatie en hebben daarbij ook scherp haar doelmarkt geformuleerd.  Die ligt op 24+ (werkende studenten), omdat de ervaring is dat jongeren (reguliere studenten) de discipline hiervoor niet hebben”. (Uit: Wat kan de HAN leren van ECU mbt online education?)

De keynote van Andries de Grip start met de race tussen technologie en onderwijs (Tinbergen). Het onderwijs probeert de technologie te volgen en de vraag naar hoger opgeleiden stijgt sneller dan het aanbod. Andries gaat in op de noodzaak voor Leven Lang Leren en noemt hierin o.a. de veroudering van competenties (halfwaarde tijd van een geschoolde werknemer is inmiddels 3 jaar). Ook noemt hij de technologische vernieuwingen als oorzaak, waardoor we moeten blijven leren. Een persoon blijft duurzaam inzetbaar als hij ook in staat is om op zijn werk te leren (informeel leren). Scholing is hiervoor de motor. In zijn afsluiting gaf hij aan dat het wel heel belangrijk is dat we als HAN zelf ook het goede voorbeeld geven.

In de keynote van Sanneke Bolhuis aandacht voor leervoorkeuren. Met een interactieve oefening met de zaal, laat ze zien hoe verschillend ieders leervoorkeuren zijn en dat je hier in het onderwijs rekening mee moet houden. Ze geeft aan dat het onderwijs mensen moet voorbereiden op de werksituatie die continue verandert. Dit is voor het onderwijs een grote uitdaging en vraagt dat we studenten naast het leren van dingen waarover we het eens zijn, ook confronteren met ‘kritische transformaties’, wat die leveren nieuwe combinaties en oplossingen. Vernieuwing is in essentie overleven. Ook Sanneke zegt in haar afsluiting ‘walk the talk’. Dit geldt zowel voor het onderwijs, als voor de manier waarop we in onze organisatie met de ontwikkeling van mensen omgaan.

Opening IXPERIUM

Het IXPERIUM is woensdag 2 november geopend in het Pabo-gebouw van Pabo Arnhem. Het biedt o.a. scholen in de omgeving van Arnhem, de mogelijkheid om leraren en leerlingen nieuwe ICT te laten ervaren. Het integreert de behoeften vanuit de praktijk (scholen),  Pabo en onderzoek (lectoraat Kwaliteit van Leren). Uit onderzoek blijkt dat de scholen het als prettig ervaren als een LIO (leraar in opleiding) hen helpt met het inzetten van ICT in onderwijs. De ervaring leert echter dat deze studenten een groter beroep deed op hun verander- dan hun ICT-vaardigheden. 

Naast dat het IXPERIUM een aantrekkelijke leeromgeving is voor leerlingen en leraren, spreekt de aanpak me ook aan. Want hoe werkt het IXPERIUM? Het is de bedoeling dat hier nieuwe toepassingen van ICT in het onderwijs ontwikkeld worden. Vervolgens worden in samenwerking met onderzoekers passende leerarrangementen ontwikkeld, waarna onderzocht wordt in hoeverre het beoogde effect wordt behaald. Hiermee is het IXPERIUMeen mooi voorbeeld van het verbinden van onderzoek met onderwijs.

Marijke Kral gaf in haar presentatie ook aan dat het heel moeilijk is om de effectiviteit van de inzet van ICT te meten. De effectiviteit is namelijk contextafhankelijk, waardoor onderzoek erg ingewikkeld is.

Na de opening door Ron Bormans samen met een aantal kinderen was er in de middag ruimte voor twee lezingen. Ik heb de lezing van Alex van Emst bijgewoond. Zijn aansprekende presentatie ging over ‘Uitgaan van Verschillen’, het thema van de Pabo in Arnhem. Een interessant thema, want volgens Alex is het ons tot op heden niet gelukt om adequaat met verschillen om te gaan. Hij gaf aan dat zolang we ons mentale model in het onderwijs laten sturen door het WAT, we niet in staat zijn om met verschillen om te gaan. Interesse en talent sturen leerprocessen. Daarom kun je beter investeren in iets waar je goed in bent (maak van een 8 een 10). 

UAS Conferentie

Op donderdagmiddag heb ik de opening van de UAS-conferentie bijgewoond. Dit keer was het onderwerp: de verbinding tussen onderzoek en het werkveld. We hebben onderzoek nodig om tot innovatie te komen. In de bijdrage van Dominique Binkhorst, beleidsadviseur Economie van de Provincie Gelderland, wordt dit vertaald in een formule: kennis = kunde = kassa. Kortom kennisvalorisatie is een belangrijk thema. Ik heb helaas deze conferentie maar kort kunnen bijwonen, maar ook hier viel mij op dat de bal veelvuldig naar de HAN teruggespeeld wordt. Of zoals Martin Stor, directeur van het Achterhoeks Centrum voor Technologie het zei: 

“goed onderzoek moet ‘bovenal vraaggestuurd’ zijn. Haal de vraag op; bouw een netwerk rond die vraag en ga dan aan de slag met kennisontwikkeling en onderzoek”

Voor meer verslagen van de conferentie verwijs ik naar de UAS-blog.

Samengevat zie ik eigenlijk alleen maar kansen. De doelgroep 23+ vraagt de HAN om ondersteuning in het omgaan met de nieuwe ontwikkelingen in het werkveld (Leven Lang Leren) en het werkveld vraagt de HAN om onderzoek naar antwoorden op soortgelijke vragen. Het IXPERIUM is een voorbeeld waarin werkveld, onderzoek en onderwijs samenkomen. Of zoals Titia Bredee het zei: “het IXPERIUM is een voorbeeld van duurzame innovatie.”

Deze tekst verscheen eerder op de HANICTO blog


Posted

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *