
In drie dagen tijd bezocht een gemêleerd gezelschap van ruim vijftig HAN-collega’s de workshops over Online Education van de East Carolina University. Op vrijdag 1 oktober was het tijd voor een reflectiebijeenkomst. Doel van de reflectie was een ‘wrap-up’ van de workshops en het vinden van een antwoord op de vraag: wat betekent dit voor de HAN?
In aanwezigheid van Maggie O’Hara (ECU) en Kristel Baele hebben we[1] allereerst een rondje gemaakt wat we van de workshops vonden. De reacties waren overwegend positief.
Wrap-up Workshops
Een korte impressie van de opmerkingen: indrukwekkend verhaal; technologie ondergeschikt, maar wel belangrijk om goede keuzes te maken; goed bedenken wat je doel is voordat je start met Online Education; gebruik Online Education om nieuwe markten aan te boren; gepassioneerd verhaal, maar ook realistisch; incrementele ontwikkeling; bottom up benadering; focus op groepen die normaal niet naar school zouden komen (Bv. alleenstaande ouders of gehandicapten); de HAN kan veel leren van de ervaringen en de standaarden; cultuur van kennisdeling als voorwaarde voor succes.
Op zoek naar ‘heroes’
In haar reactie geeft Maggie aan dat bij de start van een programma voor Online Education het belangrijk is om een paar ‘heroes’ te vinden. Een hero moet risico’s durven nemen en zowel de successen als de fouten met anderen willen delen. Daarnaast geeft ze aan dat je in plaats van financiële beloningen beter kunt kiezen voor bv. het bezoek van een conferentie of de mogelijkheid om in de zomer op afstand te kunnen werken. Professioneel gezien is online lesgeven voor een docent interessant, omdat er sprake is van continue leren.
100% Online of Blended?
De ECU kiest voor 100% online. Ze passen wel een blend toe door verschillende vormen van online communicatie aan te bieden. Het is bij Online Education belangrijk om de verwachtingen helder te hebben en afspraken te maken, zoals bv. de 24-hour-rule (docenten en studenten moeten binnen 24 uur reageren). Toch ziet men nu dat de docenten die ervaring hebben opgedaan met Online Education, hun manier van lesgeven in de klas (face-to-face) veranderen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke beweging naar meer blended vormen. De ervaring met Online Education verandert de manier waarop onderwijs gegeven wordt. Ook studenten gaan hogere eisen stellen aan de dienstverlening. We moeten onze studenten resocializeren. Het boek als leermiddel zit nog steeds teveel in de mindset van de studenten.
Investeren in Online Education
Kristel geeft aan dat het voor de HAN erg belangrijk is om te investeren in Online Education. Ze ziet het als een investering in de toekomst. Doel van de investering is het vinden van nieuwe markten, zowel commercieel als maatschappelijk. Het is onderdeel van de missie van de HAN om een hand uit te steken naar mensen die niet naar de campus kunnen komen. Ook draagt Online Education bij aan Leven Lang Leren.
Network HAN Online Education (N HOE)
De HAN wil rond Online Education een community bouwen. In verschillende domeinen starten pilots op het gebied van Online Education. De community en de pilots zijn ook bedoeld om over de grenzen heen te kijken. Dit betekent dat we keuzes moeten maken. Maggie adviseert om vooral te kiezen voor KISS (Keep It Simple, Stupid).
Het idee is om in elke faculteit een pilot te starten. Een aantal van de pilots moeten 100% Online opgezet worden. En we kijken vooral ook naar de commerciële afdelingen binnen de HAN. Idee is ook om een minor volledig online in te richten, bv. een minor over duurzaamheid, die meerdere faculteiten ‘afdekt’. Om de pilots te coördineren wordt een netwerk opgezet. Binnen de pilots krijgt een aantal handicoaches een belangrijke begeleidende rol. Hiervoor moeten deze handicoaches bijgeschoold worden, zodat ze de docenten in de pilots goed kunnen ondersteunen. Het streven is om half oktober een eerste netwerk opgetuigd te hebben.
Vervolg
Op 5 en 6 oktober geeft Rick Niswander (Dean ECU) twee workshops over het business model van Online Education bij ECU. Deze workshops zijn bedoeld voor HAN-managers. Want ook in deze groep moeten mensen warm gemaakt worden voor de ideeën van Online Education.
Wordt vervolgd……
[1] Kristel Baele (CvB), Maggie O’Hara (ECU), Jan Pouwels (Internationalisering), Paul Siepman (Imedia), Rene Bakker (ICA), Marion Schoevaars (GGM/VDO), Petra van Halteren (FEM/digital university), Huib Langenberg (GGM/ISS), Alfred Meijers (FT/BE) en Esther van Popta (SCO/ICTO)
De tekst is eerder geplaatst op de blog van HANICTO
Leave a Reply