
In de eerste week van het nieuwe jaar mocht ik de themalezing op de nieuwjaarsbijeenkomst van de afdeling Han Master Programma’s (HMP) verzorgen. In mijn lezing over mijn onderzoek heb ik eerst het kader geschetst waarbinnen mijn onderzoek plaats vindt. Mijn vertrekpunt is leren. Hattie en Timperley (2007) hebben in hun onderzoek aangetoond dat feedback een belangrijke variabele is voor leren, omdat het een hoge mate van effectiviteit laat zien. Feedback lijkt een nog belangrijkere rol te spelen in online leren. Als je feedback gebruikt in een online leeromgeving stimuleert dat de activiteit van de deelnemers.
Peer feedback in online leren kan de kwaliteit van de interactie en daarmee de kwaliteit van leren verhogen. Het draagt bovendien bij aan de opbouw van een (leer) community. In mijn lezing ben ik verder ingegaan op het concept peerfeedback. In de beleving gaat peer feedback vooral over wat de ontvanger van de feedback met de feedback kan.Uit onderzoek en de praktijk blijkt echter dat de gever van feedback ook veel kan leren van het geven van feedback. Deze andere manier van kijken is waar ik me met mijn onderzoek op richt.
In de lezing heb verder aandacht besteed aan de aanpak van mijn onderzoek, het theoretisch kader en het door mij ontwikkelde model voor het leren van het geven van peer feedback. Ter afsluiting stond ik stil bij de voorlopige resultaten en de toepasbaarheid van mijn ideeen binnen de masteropleidingen. Als toepasbaarheid zie ik o.a.
- (online) peer feedback geven essentiële vaardigheid voor leren (ook werkend leren)
- Theoretische conditie past bij masterniveau
- (online) peer feedback geven als manier om te leren reflecteren en meer inhoudelijk te verdiepen
- Online peer feedback geven als rode draad voor blended learning
- Online peer feedback als trigger voor betekenisvolle dialoog met lerenden
Dit alles vereist wel een mindshift (Simons, 2013) bij deelnemers en docenten, namelijk dat het geven van feedback aan een peer bijdraagt aan je eigen leerproces.
Het concept peerfeedback wordt binnen de masterprogramma’s van de HAN toegepast bij de master social work en de master neurorevalidatie.
———
Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77(1), 81-112.
Simons, P. R. J. (2013). Mindshifting: (How) can we change mindsets? [Accessed: 23/10/2014] http://www.visieopleren.nl/assets/mindshifting17122013(2).pdf
Leave a Reply