Mindshifting en het geven van feedback

goodjob

Eind 2013 heeft Robert-Jan Simons zijn afscheidsrede uitgesproken. De rede gaat over mindshifting en het veranderen van mindsets. Robert-Jan benoemt drie mindsets van de mind, waaronder het belang van feedback geven en ontvangen. Hij verwijst hiervoor naar het proefschrift van Lia Voerman. In het onderzoek van Lia Voerman (Voerman, Meijer, Korthagen & Simons, 2012) bleek dat bij het geven van feedback enkele mindsets een rol spelen. Docenten Voortgezet Onderwijs bleken weinig feedback te geven. Docenten gaven zo weinig (goede) feedback omdat ze niet wisten hoe belangrijk dit was, omdat ze niet wisten hoe ze dit moesten doen in grote klassen en omdat ze dachten dat feedback alleen na een toets kan worden gegeven. Kan de mindset van deze docenten veranderd worden, zodat ze meer (goede) feedback gaan geven?

Uit het onderzoek van Voerman bleek dat het veranderen van de mindset mogelijk is met een combinatie van interventies, maar dat er grote individuele verschillen zijn. Robert-Jan verwijst in zijn rede ook naar het transformatief leren van Mezirow (in Illeris, 2013). Belangrijke principes in zijn werk waren: transformatief leren is een individueel leerproces (bij iedereen anders) waarbij kritische reflectie en dialoog belangrijk zijn. De rede wordt afgerond met een individueel stappenplan voor het leren en veranderen van mindshifts, dat aansluit op de fase van leren waarin een individu zich bevindt (bv. ‘expliciet niet willen’) en passende interventies. Het idee van mindset en mindshifts is ook zeer relevant voor mijn eigen onderzoek. Omdat mijn onderzoek gaat over peerfeedback is in mijn geval ook de mindset van de student relevant. Het stappenplan geeft mij aanknopingspunten bij het ondersteunen van studenten bij het verbeteren van de peer feedback die studenten elkaar geven.

Illeris,K.(2013).Transformative learning and identity.Oxon:Taylor&Francis.

Voerman, L., Meijer, P.C., Korthagen, F.A.J. & Simons, P.R.J. (2012). Types and frequencies of feedback interventions in classroom interaction in secondary education. Teaching and  Teacher Education, 28(8), 1107-1115.


Posted

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *