Studenten als ‘constructors’ van feedback

Eerder schreef ik over het PEER-project van professor David Nicol. Vertrekpunt voor het project is dat peerfeedback een manier is om studenten verantwoordelijk te maken voor hun eigen leerproces. Op de site staan diverse referenties naar interessante artikelen over peerfeedback. 1 van deze artikelen is een paper van David Nicol en heeft als titel ‘Developing the students’ ability to construct feedback‘. In deze blog geef ik de lijn van het artikel kort weer.

The power of teacher feedback

Nicol geeft in zijn introductie weer dat de ‘power of teacher feedback’ erg betrekkelijk is. Feedback van docenten komt meestal niet op het juiste moment of in de juiste hoeveelheid, maar bovenal blijkt dat er maar weinig studenten zijn die iets met de feedback doen, omdat het niet aansluit op hun leerbehoefte. De introductie van peerfeedback biedt voor deze nadelen een oplossing, maar heeft ook extra voordelen.

Activerend leren

Peerfeedback levert meestal meer feedback op en komt vaker op het juiste moment. Ook is peerfeedback van verschillende bronnen rijker dan van 1. Het geeft een student meer perspectieven, waardoor hij zij bewust wordt van de verschillende inzichten. Waar echter de grotere potentie van peerfeedback zit, is dat niet alleen sprake is van het ontvangen van feedback, maar ook van geven. Studenten moeten zelf feedback construeren. En het construeren van feedback is niet eenvoudig. Het vergt een bepaald cognitief niveau en dwingt een student tot activiteit.

Implementeren van peer feedback

Een veelgehoord bezwaar voor het inzetten van peerfeedback is dat studenten geen feedback kunnen geven. Dat bezwaar is in principe terecht. Maar als je het omdraait en vertrekt bij de meerwaarde die de feedback heeft voor de ‘gever’ in plaats van de ‘ontvanger’, dan kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Nicol geeft ook aan in zijn artikel dat je in het eerste jaar moet beginnen met eenvoudige take. De essentie van de peerfeedback moet gericht zijn op het proberen te helpen van medestudenten, door ze elkaar suggesties tot verbetering te laten geven. Software kan hierbij ingezet worden om te zorgen dat het geven en ontvangen van feedback niet te arbeidsintensief wordt.

Assessment en peer feedback

Het moet bij peerfeedback niet gaan om het ‘graden’ van het werk van de medestudent. Helaas richten de meeste implementaties van peerfeedback zich op het verbeteren van de skills van de student om de medestudent te beoordelen of de feedback die de studenten ontvangen ter verbeteren. De potentie van peerfeedback zit echter in het ontwikkelen van kritische analyse vaardigheden. Hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. In mijn promotieonderzoek richt ik me net als Nicol op de meerwaarde van peerfeedback voor de gever.


Posted

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *