Peer feedback: efficiënter onderwijs en betere resultaten

Vandaag besteed ik aandacht aan een voorbeeld uit de praktijk, waar een docent de voordelen van peerfeedback ontdekt heeft. Het gaat om prof. dr. Anneke Smelik van de Radboud Universiteit. In een online artikel wordt aandacht besteed aan haar overwegingen om peerfeedback te introduceren en haar ervaringen. In deze blog verwijs ik naar het artikel en vul ik waar mogelijk aan vanuit mijn eigen ervaringen.

Interessant om te lezen in het artikel is dat het gebruik van peerfeedback uit nood is geboren:

 “Ik vind het belangrijk dat de studenten werkstukken maken, maar ik kreeg het nauwelijks meer nagekeken, tenminste niet op het niveau dat ik zou willen.”

Vanuit het IOWO is de docent ondersteunt bij het herontwerp van haar cursus. Allereerst zijn de opdrachten en de leerproducten van de studenten bijgesteld. Door deze bijstelling werd o.a. de eindopdracht van 5000 woorden teruggebracht naar 1500 en kreeg het meer het karakter van een samenvatting. Daarnaast werd peer feedback, of in gewoon Nederlands: onderlinge terugkoppeling, introduceert. De docent liet studenten de eerste versies van hun werkstukken aan elkaar voorleggen. Aan de eindversie, die ze bij haar inleverden, dienden de studenten dan twee alinea’s toe te voegen: één over de gekregen feedback, en één over de gegeven feedback. De studenten leerden hiermee vooral om de criteria toe te passen en konden die vervolgens ook op hun eigen werkstuk

In het artikel wordt gesproken over forums. Blijkbaar is hier gekozen om de feedback via fora te geven. Dit kan technisch best geavanceerder, maar bleek toch te werken. De communicatie via email werd voor een groot deel overgenomen door de digitale leeromgeving. De leeromgeving zorgt hiervoor voor een effectievere en efficientere vorm van onderwijs. Zowel de docent als de studenten bleken erg enthousiast over deze nieuwe manier van werken.


Posted

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *