Webinar Feedback literacy in Higher Education

Op vrijdag 22 januari heb ik het drukbezochte webinar Feedback Literacy in Higher Education van Professor David Carless bijgewoond. Dit webinar werd georganiseerd door het platform leren van toetsen. Tot mijn verrassing verwees Carless in het webinar naar mijn onderzoek. Voor mij een bewijs dat mijn onderzoek nog steeds zeer relevant is 😊

Je kunt het webinar hier terug kijken, de slides zijn ook beschikbaar en er is een online verslag gemaakt. Vanuit mijn onderzoek volg ik het onderzoek van Carless al langer, omdat hij ook naar feedback processen kijkt vanuit de focus op leren. In 2019 heeft hij een interessant boek geschreven over feedback in hoger onderwijs met de titel Designing Effective Feedback Processes in Higher Education – A Learning-Focused Approach. Ook verwijst hij vaak naar de artikelen van David Nicol, zoals ik ook eerder schreef in mijn blog over het genereren van ‘internal’ feedback bij studenten

Carless begon het webinar met vijf FEEDBACK CHALLENGES:

  1. TIMINGMeestal moeten studenten pas aan het eind van een periode iets opleveren en wordt er dan pas ruimte ingeruimd voor feedback. Eigenlijk komt deze feedback te laat om nog te gebruiken en is dus zinloos (en wordt ook zo door studenten ervaren). Dit is een uitdaging voor docenten bij het onderwijsontwerp met feedback
  2. DECODINGOok blijkt dat feedback vaak niet wordt begrepen door student. Dit geldt vooral voor geschreven feedback. Als een student de feedback niet begrijpt en er is geen gelegenheid om hierover het gesprek aan te gaan, is de feedback zinloos.
  3. LACK OF STRATEGIESStudenten hebben geen strategieën hoe ze de feedback die ze krijgen moeten gebruiken in de ’transfer’ naar andere cursussen. Mede gezien de eerste challenge is het geven van feedback dan wederom zinloos.
  4. EMOTIONSBij feedback horen emoties. De uitdaging is om een balans te vinden tussen het geven van een kritiek zonder dat negatieve emoties de overhand krijgen.
  5. FEEDBACK AS TELLINGNog te veel is feedback van docenten ’telling’ in plaats van dat het de student activeert. Carless zegt hierover: ‘feedback as telling is overrated’.“Learners do not always learn much purely from being told, even when they are told repeatedly in the kindest possible way” (Sadler, 2015, p. 16) 

Waarom zijn deze challenges interessant? Ze laten zien dat het heel lastig is om feedback zo in te zetten dat studenten er iets aan hebben. Daarbij komt dat het geven van feedback door docenten heel veel tijd kost (Boud & Molloy, 2013a, p. 206). Of zoals Dylan Wiliam zegt ‘feedback should be more work for the student then for the teacher’, zie ook the secret of effective feedback.

Vervolgens gaat Carless in op de noodzakelijke verandering in het feedbackparadigma: van docenten die feedback formuleren naar studenten die zelf feedback produceren. En dan kom je op het terrein waar ik zelf ook onderzoek naar heb gedaan. Carless noemt dit ‘Learning by comparison’: productive learning occurs when learners compare work with that of other. En zoals je op de slide hiernaast ziet verwijst hij hiervoor naar mijn artikel.

Carless geeft aan dat de meerwaarde van het proces van peer feedback geven zit in het zien van het werk van mede-studenten, omdat we dan ‘naturally compare our own work with others’. Vervolgens is ook bekend dat een student ‘can gain a lot himself through the rich process of composing feedback by himself, it’s richer then receiving feedback’. En zoals Nicol ook beweert: studenten genereren bij het geven van feedback zogenaamde ‘internal feedback’: What students produce for themselves by making comparisons with other work (Nicol, 2020). Wil je hier mee over weten, lees dan mijn blog hierover.

Tot slot vond ik het interessant dat Carless veel aandacht vraagt voor feedback als Life Long Learning Skill. Hij is van mening dat het essentieel is dat we studenten in het hoger onderwijs leren om beter feedback te geven en daarbij ook te leren van feedback. Daarbij geeft hij ook aan dat het vaak voorkomt dat het organiseren van peer feedback in het onderwijs niet altijd meteen succesvol is. Zijn advies: blijf proberen, het is de moeite waard!


Posted

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *