Al een aantal jaren werkt de Masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie met het model van peer feedback dat ik heb ontwikkeld. Het feit dat docenten en opleidingen ervoor kiezen om met mijn model te werken is elke keer weer een fijne ervaring. Dit jaar mocht ik de aftrap verzorgen voor de studenten. Ik heb verteld over wat peer feedback is en op welke manier je ervan kan leren en het dus zinvol is om hier tijd in te steken. De idee achter mijn model van peer feedback is dat je je medestudent (je peer) helpt met feedback en dat in dit proces van helpen, je eigenlijk jezelf helpt, omdat het je inzicht geeft in je eigen werk. Dit soort bijeenkomsten zijn altijd leuk om te doen. Ook deze keer stelden de studenten (en docenten) goede kritische vragen.


Bij de afsluitende oefening, waarin de studenten zelf ervaren hoe het is om feedback te geven en te ontvangen, hadden we een mooie voorbeeld van ‘interne feedback‘. Ik had de studenten de opdracht gegeven om hun visie op de rol van onderzoek in het innovatieproces op te schrijven om vervolgens feedback te geven op de visie van 1 van hun medestudenten. In de reflectie op de oefening bleek 1 van de studenten door het lezen van de visie van zijn medestudent, zich precies te realiseren wat miste aan zijn eigen formulering: een mooi voorbeeld van interne feedback. Het zou zomaar kunnen dat deze interne feedback de voornaamste meerwaarde van het geven van peer feedback is.
Later deze maand geef ik een college over peer feedback bij de Master Social Work (HAN), verzorg ik een workshop over peer feedback op het landelijk congres toetsen en examineren in het HO 2021 (20 september), werk ik mee aan kennisclips over peer feedback voor de International School of Business (HAN), geef ik een college over peer feedback bij de master MOVEL (HAN) en ontwikkel ik mee aan twee bijeenkomsten over feedback en peer feedback voor de professionalisering van docenten van de pabo (HAN).
Leave a Reply