Vandaag werd ik via Twitter geattendeerd op een onderzoek over de impact van ‘online social networking’ op leerprocessen en leeruitkomsten. Lees hier in het kort de resultaten en, conclusies en de implicaties van het onderzoek voor onderwijsinstellingen.
In het artikel met de titel ‘Can learning be virtually boosted’? tonen de onderzoekers aan dat:
substantial impacts of university student online social networking engagement on social learning processes and outcomes. Online social networking not only directly influences university students’ learning outcomes, but also helps the students attain social acceptance from others and adapt to university culture, both of which play prominent roles in improving their learning outcomes
De onderzoekers betogen dat de nieuwe generatie (net-generation) op andere manieren informatie verwerken, maar ook andere verwachtingen van leren hebben, waardoor we opnieuw zouden moeten kijken naar onze didactiek/pedagogische benaderingen. Zij bekijken online social networking vanuit deze veronderstelling en vragen zich af: wat is de impact van online social networking op het leren van studenten en wat zijn hiervan de implicaties?
In het onderzoek is voor Facebook gekozen als platform. De uitdaging van het onderzoek is natuurlijk hoe ‘learning outcomes’ wordt geoperationaliseerd. De onderzoekers hebben gekozen voor ‘self esteem’, ‘satisfaction with university life’ en ‘performance proficiency’. Deze laatste staat voor in hoeverre een student in staat is om taken uit te voeren en problemen op te lossen. De keuze voor deze operationalisatie komt voor uit de focus van het onderzoek op social learning outcomes. Zie ook het artikel voor het onderzoeksmodel en de hypotheses.
Uit het onderzoek blijkt dat online social networking een positief effect heeft op de genoemde social learning outcomes (self esteem, satisfaction and performance proficiency).
The online social networking site provides university students with a new mode of learning through which they foster psychological well-being and learn skills for academic or future career success
Uit het onderzoek is ook gebleken dat:
Learning about peers is more cognition-based and pursues instrumental value (such as skill development), while learning about the university environment is an emotional cultivation
Het onderzoek heeft ook aangetoond, dat een en ander niet helemaal vanzelf gaat. Er zijn twee socialisatie processen die de effecten van online social networking op learning outcomes vergroten, namelijk: social acceptance en acculturation. Wat het onderzoek ook heeft aangetoond is dat de discussie of online social networking ‘leisure’ of ‘learning’ is minder relevant is, want:
students’ online social networking , although it may originally be for fun, can promote their learning about peers and universities, and thus can be beneficial for their self-esteem development, nurturing satisfaction with the university and performance proficiency
Uit het onderzoek blijkt het belang van ‘peers’. Het is aan onderwijsinstellingen om dit belang te onderkennen en te faciliteren door het een ondersteunende infrastructuur te bieden, waarin social networking activiteiten kunnen plaatsvinden zodat interactie tussen studenten kan toenemen. Ook zou het goed zijn om de orientatiefase van studenten vormen van online social networking aan te bieden, om zo de instelling te leren kennen.
Kortom, willen we dat onze studenten kiezen voor ‘life-long-learning’, dan is online social networking een mooi en goedkoop middel om hiervoor in te zetten.
Leave a Reply