
Gister was ik op de ‘inspirED Europe’ conferentie op de VU in Amsterdam, georganiseerd door FeedbackFruits. De opening keynote werd verzorgd door David Nicol en Suzanne McCallum van de University of Glasgow. En vandaag nam ik deel aan een online workshop over ‘The power of internal feedback: students as feedback generators’ van David en Bas Trimbos (SLO). Ik volg het onderzoek van David al jaren. In eerste instantie omdat hij 1 van de weinigen was die de focus legde op peer review en inmiddels volg ik met veel interesse zijn nieuwe inzichten op het gebied van ‘internal’ of ‘active’ feedback. Ik schreef hier eerdere aantal blogs over, zie oa. Het expliciet maken van interne feedback en De student als feedback generator.
In deze blog deel ik een aantal van de inzichten uit de keynote en de workshop.
Nadelen van peer review
We weten inmiddels uit onderzoek naar feedback dat studenten meer leren van het reviewen en het geven van feedback dan van het ontvangen van feedback. De hele idee is dat studenten door het reviewen van de producten van peers een eigen concept van kwaliteit ontwikkelen. De onderzoeken van David Nicol zijn verschoven van peer review naar internal feedbac. En dit komt deels voort uit een aantal nadelen van peer review. 1 van de nadelen, die ook vaak genoemd wordt door docenten, is dat de mate van leren afhankelijk is van de kwaliteit van de groep. Als studenten zelf nog aan het begin staan, is het lastig om kwalitatief goede feedback te genereren voor mede-studenten. Ook kan het zijn dat studenten elkaar een verkeerde kant op duwen. Daarnaast is het vergelijkingsmateriaal voor de studenten vergelijkbaar met wat ze zelf hebben gemaakt. Dit is enerzijds waardevol omdat je vanuit eenzelfde referentiekader vertrekt, maar kan je ook belemmeren in je leerproces en de ontwikkeling van kritische vaardigheden. En bovendien is de vraag of je hiermee het geleerde mee kan nemen naar andere contexten (transfer).
Van peer review naar ‘comparing’
In het procesmodel voor online peer feedback dat ik heb ontwikkeld speelt het vergelijken (comparing) een belangrijke rol. David Nicol gaf al eerder aan dat dit een natuurlijk proces is, dat al begint bij een baby die kijkt naar zijn moeder en de anderen die niet zijn moeder zijn. In mijn model vraag ik studenten om feedback te geven aan mede-studenten door hun draft-product te vergelijken met de drafts van hun peers. En die vergelijking maakt dat ze verschillen zien en overeenkomsten en kritisch na gaan denken over hun eigen product. Ze genereren hiermee automatisch ‘internal feedback’ over hun eigen product. Wat David Nicol nu doet is dat hij studenten vraagt om naar een product van een peer te kijken, hier commentaar op te geven en vervolgens meteen ook commentaar op het eigen product te schrijven en drie zelfreview vragen te beantwoorden (1. two main differences and why, 2. what did you learn, 3. which is better and why) Vervolgens biedt hij nog een aantal documenten aan waarmee studenten hun eigen product kunnen vergelijken en stellen ze dezelfde vragen. Uit onderzoek blijkt nu dat studenten met deze methode meer gedetailleerde comments geven dan de docent, met extra verbetersuggesties en ook vanuit een ander perspectief en ze komen met alternatieve aanpakken. En dat op hun eigen product, dus ze hebben daar direct zelf profijt van.
Meerwaarde
De meerwaarde van op deze manier naar feedback kijken is:
- studenten worden architecten van hun eigen feedback (en leerproces)
- het geeft een conceptueel model van een proces dat eigenlijk al gebeurt (vergelijken)
- het verbreedt het feedbackproces naar een diversiteit aan bronnen om mee te vergelijken
- minder workload voor de docent
- het zorgt voor de ontwikkeling van zelfsturende lerenden
- het is een combinatie van formeel en informeel leren
- het is een antwoord op de uitdagingen van AI tools zoals ChatGPT
Kern is dat studenten in dit model doordachte vergelijkingen maken en expliciete output leveren (een online omgeving kan hierbij helpen).
In een volgende blog sta ik apart stil bij de mogelijkheden van deze pedagogische tool voor het inzetten van AI tools zoals ChatGPT.
Leave a Reply