In de voorbereiding van mijn onderzoek heb ik veel gelezen over de meerwaarde en effectiviteit van Peer Feedback. Sarah Gielen (research ) heeft onderzoek gedaan naar ‘the effectiveness of peer feedback’. In haar onderzoek refereert ze aan een aantal interessante resultaten op het gebied van Peer Feedback:
Leeropbrengst van Peer Feedback
Zo beweert Topping (1998) dat:
“Peer feedback has also learning benefits for the peer assessor, arising from seeing other examples or approaches and from internalization of criteria and standards”
Hiermee wordt bedoeld dat een student niet alleen leert van het ontvangen van feedback, maar van het geven van feedback. De student krijgt andere voorbeelden of benaderingen onder ogen, waarmee hij zijn eigen leerproducten kan verbeteren. Deze meerwaarde van peerfeedback wordt optimaal ingezet in het Virtual Action Learning Concept. Studenten worden hierin gevraagd om feedback uit te brengen op leerproducten die op een virtuele leeromgeving zijn geplaatst door mede-studenten. Doordat studenten vertrokken zijn vanuit dezelfde opdracht (leerarrangement), kunnen ze de inzichten van mede-studenten gebruiken om hun eigen produkt te verbeteren. Hiermee ontwikkelen ze hun competenties.
Onzekerheid geeft Peer Feedback meerwaarde
In het onderzoek van Gielen wordt ook verwezen naar de volgende uitspraak van Bangert-Drowns (e.a., 1991) over peerfeedback:
“‘mindful reception’ is crucial for the instructional benefits of feedback, and this might be stimulated through the uncertainty induced by a peer’s relative status”
Het feit dat het peers zijn die een student feedback geven en niet een docent, brengt een bepaalde onzekerheid met zich mee. Maar dit maakt juist dat studenten extra allert zijn op de feedback die ze krijgen en eigenlijk gedwongen worden om hier actief mee aan de slag te gaan, omdat ze niet zeker weten of de feedback ‘waardevol’ is.
Peer Feedback leidt tot actiever en dieper leren
Deze veronderstelling wordt ondersteund met resultaten uit het onderzoek van Yang (e.a. 2006):
“Reservation regarding the accuracy of peer feedback induced discussion about the interpretation. Students acquired a deeper understanding of the subject. Teachers’ feedback lowered students’ self-corrections”
Omdat studenten per bij peerfeedback op voorhand vanuit gaan dat de feedback weleens niet correct zou kunnen zijn, heeft dit automatisch een dialoog tot gevolg. Studenten gaan met elkaar (en de docent ) in discussie over de interpretatie. Uit het onderzoek bleek dat studenten tot een verdere verdieping van het onderwerp kwamen dankzij de deze onzekere kant van peerfeedback. Het bleek zelfs zo te zijn dat het aantal correcties door studenten in hun leerproducten als gevolg van feedback van een docent een stuk lager lag.
Peer Feedback in Virtual Action Learning
Dit bevestigt de ‘vermoedens’ die ik al jarenlang zie in de opleidingen waar Virtual Action Learning wordt toegepast. Studenten leren van peerfeedback en ontwikkelen hun competenties. En docenten gaan anders beoordelen. Ze toetsen niet langer de leerproducten, maar valideren de feedback.
Leave a Reply