Veel van de tijd in de voorbereiding van het onderzoek gaat zitten in het formuleren van de onderzoeksvraag. Voordeel van deze tijdsinvestering is natuurlijk dat je daar later je voordeel van hebt. Nadeel is dat je niet altijd weet waar je moet beginnen en hoe je het het beste aan kunt pakken. Mijn promotor Robert Jan Simons tipte mij over een artikel van Heinze Oost met de titel Circling Around a Question: Defining Your Research Problem (IVLOS, Utrecht 2003). Dit artikel zet helder uiteen aan welke criteria een onderzoeksvraag moet voldoen en welke stappen je moet nemen om tot een goede onderzoeksvraag te komen. Er is ook een eLearningmodule voor dit onderwerp beschikbaar, zie Excellent Research.
In het artikel worden de volgende stappen onderscheiden:
Stap 1: Disciplinairy Embedding
In het kort gaat het hier om de afbakening. Maar deze moet wel clear, complete, logically consistent en adequate zijn. Kortom ik moet mijn onderzoeksvraag inbedden in een field of study, theme en helder zijn over mijn keuzes.
In eerste instantie had ik ervoor gekozen om Virtual Action Learning als casus in mijn onderzoek op te nemen, maar door het uitvoeren van deze stap, heb ik besloten om VAL onderdeel uit te laten maken van mijn onderzoeksvraag.
Stap 2: Relevance
Je moet aangeven dat het moeite waard is om het antwoord op de vraag te vinden. Dit betekent dat je het probleem dat je gaat onderzoeken, nog niet (genoeg) beantwoord is; dat het antwoord relevant is voor de wetenschap of de samenleving; dat je onderzoeksprobleem zo informatief mogelijk beschreven is (hoe informatiever hoe beter). Om goed aan te geven dat je bijdrage relevant is voor de samenleving gelden een aantal criteria (wat is het probleem of welke situatie is gewenst; hoe weten we dat het probleem is opgelost; aangeven dat kennis nodig is om probleem op te lossen en dat dit via de wetenschappelijke weg moet)
Dankzij deze stap heb ik me verder verdiept in de vraag welke bijdrage mijn onderzoek aan de samenleving heeft. En ook heb ik mijn onderzoeksvraag uitgebreid en informatiever gemaakt.
Stap 3: Precision
Uit je onderzoeksvraag moet blijken: wat (variabelen) wil ik zeggen over welk domein? Limiteer je domein (entiteit, aantal, plaats, tijd) bv. NL vrouwen van boven de 40 die aan het onderzoeksproject in Utrecht hebben meegedaan); core statement (denk na over wat het antwoord op de vraag moet zijn, veel variatie, vraagt om verdere verkenning).; Formule voor een onderzoeksvraag: [ For domain d, it follows that: statement p].Let op relatie tussen variabelen en concepts.
Stap 4 gaat over Methodical Functionality, dus wat wordt mijn aanpak. En Stap 5 gaat over Consistency. Deze twee stappen heb ik niet meer gebruikt voor het formuleren van mijn onderzoeksvraag. Na Stap 3 heb ik een grote verbeterslag kunnen maken.
Ik ga in het vervolg het artikel van Oost ook gebruiken voor het begeleiden van Dissertatietrajecten van studenten.
Leave a Reply