
Onlangs mocht ik als dagvoorzitter optreden van een filmvertoning en forumgesprek over de indrukwekkende AI-documentaire ‘The Thinking Game’. Op donderdag 7 november liet een collegezaal met professionals zich bij HAN University of Applied Sciences inspireren. De film, die diep in de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de mensheid duikt, bracht levendige gesprekken op gang over bewustzijn, creativiteit en onze rol als mens in tijden van AI.
Denken en redeneren als mensen
‘The Thinking Game’ is een documentaire die de kijker meeneemt op reis door de wereld van AI-ontwikkeling bij Google Deepmind. De film biedt zowel een retrospectief als een vooruitblik op de evolutie van Artificial General Intelligence (AGI). AGI is kunstmatige intelligentie ontworpen om te denken en redeneren als mensen. Het expertiseteam Digi- en datavaardigheid van de HAN organiseerde in samenwerking met Raoul Grouls van HAN Academie IT en Mediadesign de filmvertoning en het forumgesprek. Door deze bijeenkomst vergroten we kennis, begrip en bewustwording over AI, en er is verduidelijkt wat AI betekent voor het leren, studeren en werken in de HAN.
De mens en AI
Na afloop van de vertoning ging een panel van onderzoekers en docenten in debat. De eerste stelling was ‘Creativiteit is een strikt menselijke eigenschap; een AGI kan op zijn best enkel bestaande patronen volgen.’ Deelnemers debatteerden of het combineren van bestaande ideeën op nieuwe manieren niet óók creatief is. Hun conclusie: Een AGI kan zeker creatief zijn, maar wat ís dan creatief? Vervolgens behandelden de deelnemers de tweede stelling: ‘De enige manier om ‘superhuman’ AI veilig te maken, is om in te steken op ‘compassionate AI’, hopen dat het compassie zal hebben met ons als mensen’. De aanwezigen vroegen zich af of AI – naast functioneel en efficiënt – ook empathisch en ondersteunend kan zijn, bijvoorbeeld in gevoelige menselijke interacties.
Behalve antwoord op de stellingen leverden de film en discussie ook ander inzichten op voor de deelnemers:
- AI overstijgt culturele grenzen. Terwijl mensen worden gevormd door hun omgeving, putten AI-modellen uit wereldwijde kennis. Een belangrijke realiteit: deze modellen weerspiegelen hun trainingsdata – zowel de schittering als de vooroordelen van de mensheid.
- De AI-revolutie draait niet om het vervangen van menselijke creativiteit. Het gaat erom te begrijpen hoe deze technologie herdefinieert wat uniek menselijk is.
- Een AI-model is meestal goed in maar één specifieke taak. Terwijl mensen goed kunnen zijn in vele verschillende taken.
Professionaliseringsaanbod
Uit de film en het gesprek blijkt dat een goed en gedeeld begrip van wat AGI en generatieve AI is, voorwaardelijk is voor het goed en verantwoord kunnen inzetten van AI in het leren, werken, ontwikkelen en professionaliseren in de HAN. We hebben bijeenkomsten als deze nodig om inzichten te delen en kennis en begrip te bevorderen. Hiervoor is momenteel ook professionalisering beschikbaar. Het aanbod wordt periodiek geupdate. De interactieve bijeenkomst rondom The Thinking Game zal ook zeker opvolging krijgen.
Met dank aan het forum: Marijn Siebel, Clark 🕊 Nowack , Liesbet Rabbinge, Patrick Kreling , de organisatie Lydia Doornebos Nikki Hooijerink Miranda Kampers en Monique Morel , input van Guus Witjes en de initiatiefnemer Raoul Grouls
Deze tekst is eerder geplaatst op LinkedIn
Leave a Reply