To toets or not to toets, that’s the question!

Foto van https://www.ilse-leijtens.nl/

Al 23 jaar organiseert SBO een landelijk toetscongres voor het hoger onderwijs. De waarde(n) van vernieuwing was het centrale thema dit jaar van het congres Toetsen en examineren in het HO. Want betekent nieuw ook altijd beter en welke uitdagingen brengt dit allemaal met zich mee? Ook dit jaar hebben meerdere HAN collega’s een bijdrage mogen verzorgen. De onderwerpen liepen uiteen van kwaliteitsborging en toetsbekwaamheid, onderwijsinnovatie, de interprofessionele leeromgeving, feedback en technologie en natuurlijk AI.

Foto van https://www.ilse-leijtens.nl/

Kwaliteitsborging en toetsbekwaamheid

Sabrina BloemenJessica KoningIngrid Vogels en Heleen Kuijper hebben een sessie verzorgt over ‘Kwaliteitsborging en voortdurende toetsbewaamheid van beoordelaars en beslissers in het hoger onderwijs’. In een interactieve workshop lieten ze de deelnemers kennis maken met twee instrumenten die ondersteunen bij het borgen van de kwaliteit van examinatoren bij programmatisch toetsen. Het eerste instrument nodigt examencommissieleden en andere actoren uit de opleiding uit om met elkaar het kritische gesprek te voeren over de kwaliteit van de examinator bij PT en faciliteert het maken van doordachte keuzes. Met het tweede instrument krijg je inzicht in je eigen toetsbekwaamheid en van collega’s die ook betrokkenen zijn binnen het proces van beoordelen en/of beslissen. Het was een drukbezochte sessie en de deelnemers toonden veel enthousiasme voor de twee gepresenteerde gesprekstools, die mede ontwikkeld zijn door Lambert Zaad.

Foto van https://www.ilse-leijtens.nl/

Op de tweede dag  van het congres hebben Sabrina BloemenJeroen van der LindenKyle van den Langenberg en Jessica Koning een sessie verzorgd over ‘Duurzame verankering van toetsbekwaamheid van docenten in het hoger onderwijs’.

Foto van https://www.ilse-leijtens.nl/

Sabrina: “Mooie dialogen werden gevoerd n.a.v. de gepresenteerde onderzoeksresultaten en fanatiek gingen de deelnemers aan de slag met de gesprekstool ‘Toetsbekwaamheid bij beoordelen en beslissen’. Bruikbare feedback hebben we op kunnen halen t.b.v. de afronding van onze gesprekstool”.

Interesse in de gesprekstool? Neem contact op Jessica KoningLambert Zaad of Sabrina Bloemen.

Foto van https://www.ilse-leijtens.nl/

Docenten aan het roer bij onderwijsinnovatie – anders willen, anders denken, anders doen

Veel opleidingen maken bij het vormgeven van onderwijsinnovatie de keuze om te werken in teams. De verwachting is dat docenten in teams hiermee aan het roer staan van de onderwijsinnovatie. Deze verwachtingen worden vaak nog niet waargemaakt, waardoor docenten te weinig stuurkracht, professionele ruimte en handelingsvermogen ervaren. Marleen Kaijen verzorgde een workshop waarin deelnemers aan de slag gingen met de vraag: kan het ook anders? Deelnemers werden uitgedaagd om de eigen manieren van denken en doen tegen het licht te houden en kregen concrete ideeën voor de eigen onderwijspraktijk.

Marleen: “Het is altijd een beetje een gok. Een workshop voor deelnemers die jij niet kent en die elkaar niet kennen. Er was interactie, er kwamen vragen, ontstonden nieuwe inzichten, ideeën en er werd gelachen. Ik vond het leuk om te doen. Ook zo’n workshop in je eigen organisatie? Neem gerust contact op”.

Voor alle deelnemers aan het het congres lag bij vertrek een exemplaar van het boek van Marleen klaar.

Foto van https://www.ilse-leijtens.nl/

De invloed van AI op toetsing: Een kritische blik op de toetsing van nu en in de toekomst

Op een congres over toetsing mag in deze tijd het onderwerp AI natuurlijk niet ontbreken. Een AI-pionier van het eerste uur bij de HAN, Tom Naberink, verzorgde een presentatie over de invloed van AI op toetsing. Op LinkedIn heeft Tom een samenvatting van zijn presentatie gedeeld, waarin hij in gaat op het abusievelijk negeren van de invloed van AI, AI verbieden moet verboden worden en toetsing in de (nabije) toekomst.

Tom: “Gisteren mocht ik op het congres ‘Toetsen en Examineren in het Hoger Onderwijs’ een presentatie geven over de invloed van AI op toetsing. Het was een volle (en actieve!) zaal […] Spoiler: De invloed van AI op toetsing is enorm en wordt erg onderschat. Ik denk dat er weinig onderwijsinstellingen die hun toetsing goed op orde hebben. Dit is niet alleen mijn gedachte maar zo dachten de deelnemers er ook over. […]

Vertrouwen in de interprofessionele leeromgeving

Ria Kersbergen verzorgde samen met Elske Hissink (Radboud UMC Tandheelkunde) een workshop over vertrouwen in de interprofessionele leeromgeving. Vertrouwen… In elke opleiding een belangrijk element: vertrouwen op het werkveld, vertrouwen op collega’s maar bovenal vertrouwen in de student die bij geen enkele opleiding van de ene op de andere dag afstudeert maar wél van de ene op de andere dag een diploma krijgt en vanaf dan zelfstandig functioneert in het werkveld. Tijdens de workshop hebben Else en Ria laten zien hoe in hun opleidingen gewerkt wordt aan en in vertrouwen en hoe dit met kinderziektes, vallen, opstaan én leren vormgegeven wordt: in een interprofessionele mondzorgcontext met entrustment en het werken met EPAs als voertuig voor begeleiden én beoordelen.

Foto van https://www.ilse-leijtens.nl/

Technologie ondersteunende feedback: van informatie naar actie

Esther van Popta verzorgde een keynote over feedback en technologie. Technologie kan op diverse manieren bijdragen aan feedback processen in het onderwijs. De keuze en inzet van technologie bij feedback is afhankelijk van je opvatting over de rol van feedback in onderwijs en leren. Zet je feedback in om als docent informatie te geven aan de student of krijgt de student een actieve(re) rol? Tijdens de keynote ging zij in op inzichten uit recente onderzoeken en besteedde ze aandacht aan verschillende vormen van technologie ondersteunende feedback, zoals audio/video feedback, screencast feedback, online peer feedback en inner feedback met AI.

Wil je meer weten over dit onderwerp, ga dan naar deze themapagina van Onderwijskennis.nl over Feedback als ontwerpvraagstuk. Of bezoek de blog van het promotieonderzoek van Esther, www.e-peerfeedback.nl.

To toets or not to toets, that’s the question

Ter afsluiting van het tweedaagse congres mocht Esther van Popta samen met Kim Schildkamp en Wessel Peeters aan tafel bij Tjip de Jong voor een LIVE podcast samen met het publiek. Ze spraken (natuurlijk) over AI en in het bijzonder AI-geletterdheid, maar ook over formatief handelen, wel of niet innoveren en zelfs nog even over digi- en datavaardigheid. Check hier de filmimpressie

De link naar de volledige podcast op Spotify vind je hier en op Apple vind je hier.

Deze tekst is eerder verscheven op de HANICTO blog


Posted

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *