Step back to jump forward – OEB 2023

Vorige week mocht ik Online Educa Berlijn 2023 (OEB) bezoeken. Dit congres bestaat al bijna 30 jaar en ik was er nog nooit geweest. In twee dagen heb ik veel indrukken opgedaan en ook bevestiging gevonden voor de koers die we bij de HAN hebben uitgezet in ons koersbeeld. In deze blog sta ik stil bij twee bijdragen die op mij de meeste indruk maakten: de keynote van Professor Luciano Floridi (From knowing that to knowing how -the future of digital proficiency) en de lezing van Dr Carina Ginty over het N-tutorr project.

  1. Step back to jump forward – Luciano Floridi

In de voorbereiding op de OEB was deze spreker me al opgevallen, dankzij een mooie blog van Wilfred Rubens over de vraag in hoeverre technologie neutraal is. In zijn keynote tijdens de aftrap van het congres gaf Floridi zijn ethische en filosofische perspectief op deze tijd beginnend bij de ethische vraag waarom mensen fouten maken. Hij schetste twee benaderingen: Socrates (mensen zijn vriendelijk maar dom en daarom maken ze fouten) vs Hobbes (mensen zijn slim maar slecht en daarom maken ze fouten). Voor de benadering van Socrates is onderwijs de oplossing, voor de benadering van Hobbes zijn dit regels. Als het over technologie gaat is de grote vraag wat we nodig hebben. Ik denk zelf beiden. We moeten zoeken naar een balans van onderwijs en regels. Een mooi voorbeeld hiervan is hoe we omgaan met AI. Voor een deel kunnen we met elkaar afspraken maken over het gebruik, maar we moeten vooral ook zorgen voor voldoende ondersteuning en training.

Een ander inzicht uit het verhaal van Floridi ging over de manier waarop we met technologie omgaan. Hij betoogde dat we leven in een tijd waarin we onszelf vooral gedragen als gebruikers en consumenten en minder als ontwerpers en producenten. We beperken ons tot dat ‘iets het doet’ (knowing that) en weten niet langer HOE dingen werken. We zijn passieve gebruikers, wat maakt dat ‘we are in the hands of someone else’. Floridi pleit voor een meer actieve rol, waarbij we meer de rol van ontwerper pakken en die van kritisch denker. Alleen dan kunnen we de informatie om ons heen juist interpreteren en effectief gebruiken. Het is aan het onderwijs om onze studenten hierin te begeleiden.

Bij de HAN zetten we voor de komende jaren instellingsbreed in op de ontwikkeling van studenten (en medewerkers) naar digi- en datavaardige professionals, zie deze animatie van dit doel in het Koersbeeld. Ook op landelijk niveau heeft het programma Npuls zich tot doel gesteld de digitale vaardigheden van docenten en lerenden te verbeteren. Dit doel lijkt belangrijker dan ooit nu de ontwikkelingen in de technologie steeds sneller gaan. Hierbij denk ik dat het vooral belangrijk  is om onze studenten te leren om kritisch te denken. De volledige bijdrage van Floridi kun je hier terugkijken.

2. Transforming learning – Carina Ginty

De andere bijdrage die op mij veel indruk maakte was die van Dr Carina Ginty. Zij gaf een presentatie over het N-Tutorr project, een samenwerkingsproject tussen meerdere technische universiteiten in Ierland. Dit project is ontstaan als reactie op de pandemie en adresseert de grootste uitdagingen uit die periode. Doel van het project is om de instellingen te transformeren tot veerkrachtige organisaties (resilience). Het bestaat uit drie stromen:

  1. Transform the Student Experience through learner empowerment  (oa. Hyflex, microcredentials, students as partners in innovation & change, student competency framework, student digital backpack)
  2. Transform Learning, Teaching and Assessment by Developing Staff Capabilities (oa. community of practice, digital badging, toolkit, workshops, curriculum framework)
  3. Enable Digital Ecosystems to transform Learning, Teaching and Assessment (oa. digitally enabled assessment, repository, digital campus, badging/microcredentials, open education platform, flexible learning paths)

Deze aanpak lijkt erg op de manier waarop we bij de HAN de ontwikkeling naar meer digi- en datavaardige studenten en medewerkers aanpakken. We zijn gestart met een studentprofiel en een aanpak voor docentprofessionalisering, zodat onze opleidingen passend onderwijs kunnen ontwikkelen voor digi- en datavaardigheid (net als in stroom 2) en we werken aan een wendbaar IV-landschap (net als in stroom 3). Uit het verhaal van Carina neem ik vooral mee dat we in stroom 2 nog meer kunnen sturen richting de transformatie van leren, lesgeven en toetsen en in stroom 3 nog steviger kunnen inzetten op het realiseren van een digitaal ecosysteem, dat deze transformatie ondersteunt. Maar bovenal denk ik dat we meer ruimte moeten maken voor onze studenten (stroom 1).  De idee is om studenten te faciliteren als partners van innovatie en verandering en de projecten die studenten doen meer in de etalage te zetten. Bij het N-Tutorr laten ze dit zien in dit mooie flipbook.  Een mooie manier om een invulling te geven aan de transformatie-vaardigheden uit het student profiel voor digi- en datavaardige professionals.

De link naar de volledige set met slides van Carina Ginty staat hier en het N-Tutorr project (met de stromen) is hier  beschreven.

Deze tekst verscheen eerder op de HANICTO blog


Posted

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *