Slimme inzet van tech en data in onderwijs – Deel 4: edtech en innovatieruimte

Naar mijn idee zijn Technologie en Data de enablers van #onderwijs, nu en in de toekomst. In de komende tijd schets ik in verschillende blogs wat de meerwaarde zou kunnen zijn. In dit deel besteed ik aandacht aan EdTech en innovatieruimte. In mijn uitwerking maak ik ook de verbinding met de strategische doelen van de HAN.

In den beginne….

Begin jaren 90 leerde ik de mogelijkheden van technologie en in het bijzonder Internet kennen. In de beginjaren probeerden we onze studenten al zo goed mogelijk van digitale informatie te voorzien via een eigen webpagina, die ik in HTML met de hand in elkaar knutselde. Tijden zijn gelukkig veranderd, maar mijn affiniteit met technologie is in die tijd geboren. Eind jaren 90 ontdekte ik ook de meerwaarde van technologie voor de onderwijsuitvoering in het algemeen en voor het werken met blended leren en online peer feedback in het bijzonder. De inzet van een online leeromgeving met leerfunctionaliteiten in combinatie met fysiek contact (blended) was in die tijd een echte onderwijsinnovatie. Na de inzet van deze vorm van onderwijs bij de HvA maakte ik de overstap naar de HAN en vond daar een aantal opleidingen die het aandurfden om te ‘experimenteren’ met blended leren en technologie. Met recht waren we pioniers, we wisten nog niet zeker of het zou gaan werken, maar hadden vertrouwen in de mensen en de mogelijkheden om er iets moois van te maken. Dit vertrouwen en de ruimte om te innoveren heb je nodig om tot vernieuwing te komen.

Vanaf 2000

Op de SURF onderwijsdag 2000 (zie foto) was het thema ‘didactiek en dynamiek met ICT’. Ik mocht daar een aantal sessies verzorgen, waaronder een onderzoek naar virtuele leeromgevingen. Interessant is dat de bijdragen op dit congres niet zouden misstaan op de onderwijsdagen van dit jaar. Zo ging 1 van de bijdragen over ‘van buiten naar binnen’: sturen op creatieve onrust, met aandacht voor de impact van de informatiesamenleving voor de rol van professionals en dat we daar onze studenten op voor moeten bereiden door een leeromgeving te scheppen die opleidingen maakt tot een oefenterrein voor hun toekomstige beroepsrol. Je vraagt je hierbij af hoe vooruitstrevend we nu bezig zijn als we spreken over samenwerken in de driehoek en hybride leeromgevingen. En ook waarom het allemaal zo lang moet duren.

Vanaf 2015

In de afgelopen jaren ontwikkelde de inzet van technologie in het hoger onderwijs zich van ‘one-size-fits-all’ oplossingen naar meer wendbare vormen, zodat we met ons landschap mee kunnen bewegen met de veranderende wensen uit de omgeving, waaronder de technologische ontwikkelingen. In een eerdere bijdrage schreef ik over de dlwo van de toekomst. Aan de basis van deze nieuwe digitale leer werk en onderzoeksomgeving (dlwo) ligt de ‘component gerichte benadering’, waarin de dlwo bestaat uit een basisomgeving en gekoppelde componenten met specifieke leerfunctionaliteiten. Een soort gereedschapskist waaruit een docent een passende leeromgeving kan samenstellen. Ditzelfde principe kan gehanteerd worden voor het ondersteunen van samenwerkingsverbanden met het werkveld en ook van onderzoekstrajecten. Deze benadering maakt het landschap wendbaar (dankzij standaardisering op de verbindingen) en sluit aan bij de uitgangspunten van de flexibilisering van ons onderwijs, met name als het gaat om de flexibilisering op de inhoud van het onderwijs. Zeker als we als doel hebben de student op te leiden tot een wendbare, reflectieve en digi- en datavaardige professional, is het zaak dat we deze student al tijdens zijn of haar opleiding kennis laten maken met de veranderingen in de wereld en daar bij voorkeur zelf ook een bijdrage aan laten leveren.

Op weg naar 2028

De wereld verandert, de HAN verandert mee en de HAN is tegelijk een bron van verandering. Om in de wereld van morgen het verschil te kunnen maken, leggen we de focus op drie ontwikkelingen die onze omgeving ons meegeeft: duurzame verbindingen, wendbare en reflectieve professionals en digitalisering en technologische transformatie (uit koersbeeld 2022-2028). Om studenten goed voor te bereiden op de veranderingen in de wereld, moeten ze leren om veranderingen te herkennen en snel nieuwe vaardigheden eigen te maken. En hier moeten we al in de studie mee beginnen in samenwerking met anderen binnen en buiten de HAN. Het werkveld heeft bovendien behoefte aan professionals die de kansen op het gebied van digitalisering en technologische transformaties van morgen mee kunnen helpen vormgeven. Om de student de ruimte te geven te werken aan een persoonlijke leerreis moeten we studenten de mogelijkheid bieden om al tijdens te studie te werken aan de eigen innovatiekracht met behulp van de nieuwe technologische mogelijkheden.

Innovatieruimte en EdTech

Het bieden van een passende leeromgeving waarin de wendbare, reflectieve en digi- en datavaardige student zich in verbinding met de maatschappij en het werkveld (een leven lang) kan ontwikkelen stelt eisen aan de manier waarop we binnen een instelling met technologie omgaan. Belangrijke strategische vraagstukken waarop we keuzes moeten maken zijn:

  1. Hoe realiseren we voldoende ontwikkelkracht (in geld en kennis) om te zorgen voor een ICT-landschap waarin systemen met elkaar verbonden worden zodat een seamless leeromgeving ontstaat (ook voor de buitenwereld)?
  2. Hoe realiseren we innovatieruimte voor studenten, docenten, ondersteuners, leidinggevenden en onderzoekers, waarin ruimte is voor het uitproberen van nieuwe vormen van onderwijs, onderzoek en samenwerken met behulp van technologie (samenwerking met EdTech), zodat ze zich enerzijds verder kunnen ontwikkelen, door zich nieuwe ontwikkelingen eigen te maken en anderzijds zorgen voor nieuwe bewezen toepassingen voor het ICT-landschap, zodat de gereedschapskist voldoende aan blijft sluiten op de ontwikkelingen om ons heen?
  3. Hoe realiseren we een kennisinfrastructuur waarmee docenten, ondersteuners en onderzoekers gemakkelijk toegang hebben tot bruikbare en betrouwbare kennis over digitalisering in het onderwijs en onderwijsinnovatie?
  4. Hoe realiseren we een innovatieve manier van inkopen en co-creatie in de samenwerking tussen instellingen en EdTech startups, zie ook het initiatief Startup in Residence EdTech.

In de komende tijd werken we binnen de HAN op meerdere plekken aan de verdere inrichting van deze vraagstukken mede in verbinding met de digitaliseringsimpuls en het koersbeeld van de HAN.

Deel 1, 2 en 3 van deze serie zijn hier te lezen: Learning AnalyticsDLWO van de toekomst en de Persoonlijke leerreis

Deze tekst verscheen eerder op het HANICTO blog


Posted

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *