Naar mijn idee zijn Technologie en Data de enablers van #onderwijs, nu en in de toekomst. In de komende tijd schets ik in verschillende blogs wat de meerwaarde zou kunnen zijn. In dit deel besteed ik aandacht aan de persoonlijke leerreis van de student. Hier komen meerdere ontwikkelingen bij elkaar: de leeromgeving, flexibilisering, personalisering, begeleiding en data.

Deze week zag ik de toekomst van het onderwijs in twee werelden: in het echt en virtueel. Een soort ‘digital twinning’. Ik zag de leeromgeving van de toekomst in de vorm van een houten spelbord en via Virtual Reality ook levensgroot. Via een VR-bril beleefde ik mijn eigen leerreis. Precies wat we denken waar het onderwijs naar toe gaat: een lerende die zijn eigen leerreis ontwerpt.
Ik was op bezoek bij Guido Crolla (@denkbeeldhouwer). Guido is docent bij de HAN (AIM) en nu zo’n tien jaar aan het pionieren in het onderwijs. Wat begon met #thePowertoFlower, liep via KoempoelHAN en ‘ArtiVisual Intelligence’, langs de Storydome (VR-app) en mondt de reis van de held nu uit in de ‘YouMeVerse’.
Comenius Senior Fellow
Guido heeft voor deze onderwijsinnovatie een Comenius Senior Fellow-beurs gekregen. Hij werkt aan een gemeenschap waar studenten hun eigen leerroute creëren op basis van persoonlijke signatuur, leiderschap en innovatiekracht. In het Comeniusproject ‘ArtiVisual Impact Design’ ontwerpt hij samen met studenten, docenten en werkveld een digitaal hulpmiddel voor studenten om hun eigen leerweg vorm te geven, bij te sturen en te exposeren; het eigen koersbeeld dus uit te zetten, een eigen missie en visie vorm te geven. Daarbij doen ze allerlei experimenten waarbij ze grenzen onderzoeken en doorbreken tussen de echte en de virtuele wereld. ‘Turning the virtual into reality’ en omgekeerd. Van droom naar daad en omgekeerd.
YouMeVerse
In de Academie IT en Mediadesign wordt de learning community #YouMeVerse ontwikkeld waarin de student zijn/haar eigen leerroute creëert met persoonlijke signatuur en leiderschap, innovatiekracht en impact management als centrale thema’s. Studenten kunnen hierin op verschillende manieren participeren, via stage, afstuderen, een project of via deelname aan deze minor. Daarnaast knutselen en tinkeren docenten, studenten, afgestudeerden én werkveld tijdens Tech Tinker Tuesday naar hartelust allerlei losse elementen bij elkaar in één holistische blik op samen leren … in de www.YouMeVerse.nl
Guido wil studenten helpen het geloof, het vertrouwen en de tools geven om zelf regie te nemen in hun eigen learning journey. Om wakker te worden uit de ‘onderwijsmatrix’. “Dat vergt een de-programmering van hoe studenten gewend zijn te leren. Ze conformeren zich vooral aan wat leraren vragen. Ze weten hoe door hoepeltjes te springen in plaats van zelf vragen te stellen’ (uit ‘ArtiVisual Intelligence’).
De beelden in het volgende filmpje geven je een idee hoe de persoonlijke leerreis van een student eruit kan zien: https://vimeo.com/712183316
De toekomst van onderwijs
Uit een recente blog van Ria Jacobi over beelden over de toekomst van onderwijs blijven twee bewegingen hangen, namelijk studentenmobiliteit (we bieden studenten keuzemogelijkheden om die studentroute te volgen die past bij persoonlijke ambities en ontwikkeling) en de leeromgeving (beweging naar een steeds diffusere leeromgeving). De persoonlijke leerreis van Guido laat zien hoe stevig beide bewegingen verbonden zijn in het onderwijs van de toekomst. Meer en meer zijn we op zoek naar manieren waarop we de leerreis van de student naar zijn persoonlijke ambities en ontwikkeling kunnen vormgeven en faciliteren. Enerzijds omdat dit de manier waarop we echt kunnen spreken van personalisering en echt kunt spreken over de eigen leerroute, maar anderzijds omdat dit is waar de behoefte ligt van de maatschappij.
De wereld verandert, de HAN verandert mee en de HAN is tegelijk een bron van verandering. Om in de wereld van morgen het verschil te kunnen maken, leggen we de focus op 3 ontwikkelingen die onze omgeving ons meegeeft: duurzame verbindingen, wendbare en reflectieve professionals en digitalisering en technologische transformatie (uit koersbeeld 2022-2028). Om studenten goed voor te bereiden op de veranderingen in de wereld, moeten ze leren om veranderingen te herkennen en snel nieuwe vaardigheden eigen te maken. En hier moeten we al in de studie mee beginnen in samenwerking met anderen binnen en buiten de HAN. Het werkveld heeft bovendien behoefte aan professionals die de kansen op het gebied van digitalisering en technologische transformaties van morgen mee kunnen helpen vormgeven. De persoonlijke leerreis geeft studenten mogelijkheden om al tijdens te studie te werken aan de eigen innovatiekracht met behulp van de nieuwe technologische mogelijkheden.
Hoe nu verder?
Hoe brengen we deze onderwijsinnovatie verder? Voor studenten is er een minor en er is een Tech Tinker Tuesday. Ik begreep ook dat er inmiddels ideeën zijn om het concept te implementeren bij de Minor Smart Industry. En er is buiten de HAN contact geweest met leerkrachten van een Agora school. Zelf zie ik ook nog wel mogelijkheden om dit concept te verbinden aan het onderzoek, dat we gaan doen naar een passende inrichting van het digitaal portfolio voor ontwikkeling, assessment en programmatisch toetsen binnen de HAN. Dit terrein is zowel binnen als buiten de instelling volop in beweging mede onder invloed van ontwikkelingen op het gebied van data (learning analytics) en de toegenomen aandacht voor formatief evalueren en handelen in onderwijs en toetsing. Dit wordt versterkt door de landelijke beweging naar meer flexibilisering en eigen leerroutes. En natuurlijk de mogelijkheden op het gebied van data-science en technologie, zoals AI en VR. En dan komt ‘naar de sterren en daar voorbij’ opeens heel dichtbij!
Deel 1 en 2 van deze serie zijn hier te lezen: Learning Analytics en DLWO van de toekomst
Deze tekst verscheen eerder op de HANICTO blog
Leave a Reply